Takaisin
Alyliikenne.jpg

Älyautoilun palvelut ennakoivat kilometriveroa

Ollilan työryhmä julkistaa uuden ajokilometreihin perustuvan auton hankinnan ja käytön verotusmallin 16.12.2014. Todellisuudessa sen myynti kansalaisille on aljanut jo muutama vuosi sitten.

Nyt juuri uuden verotussuunnitelman esittämisen kynnyksellä kerrotaan Suomessa kehitetystä "maailman ensimmäisestä älyautopalvelusta, jossa yhdistetään autoilija, auto, huoltopalvelut ja ajamisen tietopalvelut saumattomasti yhteen älypuhelimella toimivaan sovellukseen".

Palvelun taustalla ovat Autoasi-korjaamoketju, ajotieto-operaattori Helpten ja Elisa. Älyautopalvelussa autoon asennettu lähetin on yhteydessä pilvipalveluohjelmistoon sekä Autoasi-korjaamoon. Autoilija käyttää palvelua älypuhelimellaan.

Palvelun tarjoaja vakuuttaa, että  ratkaisu voidaan asentaa yli miljoonaan suomalaisautoon sen merkistä riippumatta. Ratkaisu on ainoa tapa saada nopealla aikataululla älyautoilun hyödyt yli miljoonalle suomalaisautoilijalle.

"Palvelun avulla autoilijan ei tarvitse huolehtia tulevista huolloista, eikä hänen tarvitse ajaa korjaamolle selvittämään auton kojetauluun ilmestynyttä vikailmoitusta. Se on mahdollista, koska Autoasi-ketju näkee vikakoodit välittömästi. Havainnon jälkeen opastetaan autoilijaa tarvittaviin toimiin".

Lisäksi Autoasi-ketju ja autoilija pystyvät seuraamaan älysovelluksen avulla auton huoltotarpeita. Niiden perusteella autoilija saa muistutuksen tulevasta määräaikaishuollosta tai katsastuksesta automaattisesti”, kertoo Timo Kemppainen Autoasi-ketjusta.

Autoilijan palvelunäkymään yhdistetään ensi vaiheessa tiepalvelu ja ajoneuvon hätäpuhelujärjestelmä. Paikkatieto – auton sijaintipaikka - tulee järjestelmästä suoraan. Siksi hätätilanteessa autoilija saa avun älypuhelimen napin painalluksella.

Esimerkki kolmansien osapuolten jo tarjolla olevista palveluista Autoasi-käyttöliittymään on tiesää.Mutta ”jatkossa vain mielikuvitus on rajana, minkälaisia autoiluun liittyviä sovelluksia alustalle kehitetään”, toteaa Kemppainen.

Älypalvelut vähentävät polttoaineen kulutusta, nostavat auton jälleenmyyntiarvoa ja alentavat vakuutusmaksuja, palvelun tarjkoaja lupaa.

Palvelun avulla voidaan yhdistää auton huoltohistoria, katsastustiedot ja ajotapahistoria. Näistä tiedoista on hyötyä esimerkiksi autoa myytäessä. Auton omistaja saa tietysti itse määrittää, haluaako hän esimerkiksi huoltohistoriaan, paikkatietoon tai ajotapaan liittyviä etuja ja palveluita käyttöönsä.

”Autoilija voi halutessaan saada sovelluksesta palautetta jopa omasta ajotavastaan. Sen avulla saa tietoa, jonka avulla voi esimerkiksi  alentaa polttoaineen kulutusta omaa ajotapaa muuttamalla. Autoilija voi toimia myös Autoasin ja Helptenin vakuutuskumppanien kanssa".

" Turvallisen ajotavan avulla liikenneriskit vähenevät, ja se taas vaikuttaa vakuutusmaksuihin”, toteaa toimitusjohtaja Rauno Toivonen Helptenistä.

Elisa mukana kehittämässä palvelua verkkojen ja mobiliteetin näkökulmasta.
Johtaja Jorma Niemelä Elisalta toteaa, että ”tämä on lähes jokaista suomalaista koskeva konkreettinen esimerkki teollisen internetin sovellusalueista. Verkon omistajana Elisa on  vahvasti mukana palvelukehityksessä jatkuvasti. Tämäntyyppiset palvelut tulevat yleistymään nopeasti”,.

Älyautopalveluun haetaan satoja suomalaisia testikäyttäjiä kehittämään palvelua. Pilottiin voi hakea mukaan, kun ilmoittautumismahdollisuus avataan joulukuun lopusta lähtien osoitteessa www.autoasi.fi.
 

  • Palvelu on myös kokonaisvaltainen ratkaisu yritysten autokannan hallintaan.
  • Yrityspalveluiden tarjonta on käynnistynyt joulukuussa 2013 .
  • - Palvelu on saatavilla askeleittain yksityisautoilijoille alkuvuodesta 2014. 
  • -Paljon työkseen omalla autolla ajavat autoilijat pystyvät hyödyntämään molempiin palveluihin liittyviä osia tehokkaasti.

Takaisin