Takaisin
Automaattivaihteen_nuppi.jpg

Automaattivaihteiset yleistyvät - niiden ajokortit eivät

Suomessa on voinut suorittaa jo lähes 20 vuoden ajan ajokortin automaattivaihteisella autolla. Tällaisen kortin ajanut ei kuitenkaan saa ajaa manuaalivaihteista autoa.

Vaikka automaattivaihteistot yleistyvät vauhdilla, sillä suoritettu ajokortti on edelleen harvinainen. Suurin osa autokoulujen oppilaista ajaa korttinsa manuaalivaihteisella autolla. Ei ihme. Tällaisen ajokortin saaneella on lupa ajaa myös automaattivaihteista autoa.

Automaattivaihteisen auton ajokortti

– Ajokortissa on merkintä, joka kertoo ajo-oikeuden koskevan vain automaattivaihteistolla varustettuja autoja.

Vaikka miltei kaikki pitävät automaattivaihteisen auton hallinnan oppimista helpompana, vuosittain ajokortin suorittavista vain 1-3 % ajaa korttinsa automaattivaihteisella autolla. Tähän on kaksi erittäin hyvää syytä:

Manuaalivaihteisella korttinsa ajaneen ei tarvitse enää ajaa uudelleen automaatin ajokorttia. Ratkaisua puoltaa sekin, että monen auton talouksissa on useimmiten ainakin yksi autoista manuaalivaihteinen.

Muutoksen suunta on kuitenkin selvästi nähtävissä. Automaattivaihteisten autojen osuus uusien autojen myynnissä kasvaa koko ajan. Trendiä nopeuttaa automaattivaihteisten aikaisempaa pienempi hinnanero manuaaliin verrattuna.

Kun automaatit yleistyvät,  halukkuus ajaa ensimmäinen ajokortti automaattivaihteisella autolla myös kasvaa. Samaan aikaan  automaattien osuus myös käytettyjen kaupassa lisääntyy. Siksi tarve manuaalivaihteisen auton ajokortin saamiseen alkaa laskea. Muutos etenee kuitenkin selvästi hitaammin kuin automaattien yleistyminen.

Kiinnostus automaattivaihteisia autoja kohtaan on johtanut siihen, että osa autokouluista tarjoaa oppilailleen mahdollisuuden tutustua myös automaattivaihteiseen autoon, vaikka ajokoe suoritettaisiinkin manuaalivaihteisella autolla.


Takaisin