Takaisin
poliisiauto.JPG

Isoveli valvoo yhä tarkemmin

Isoveljen valvonta tehostuu

Poliisi ryhtyy valvomaan liikenteessä autojen rekisterikilpiä lukevien kameroiden avulla, onko auton verot ja käyttömaksut maksettu sekä katsastus hoidettu. Samalla varastetut autot saadaan kiinni entistä varmemmin.

Rekisterinumero avain valvontaan

Poliisiauton kameroiden ajossa kuvaamia rekisterikilpiä verrataan poliisin käytössä olevan tietokannan tietoihin. Jos havaittu rekisterinumero löytyy poliisin tietokannasta, laite hälyttää. Tarkkailun hoitaavat poliisiauton edessä ja takana olevat kamerat, eivätkä auton ajaminen ja muut valvontatehtävät häiriinny rekisterikilpien tarkkailusta.

Rekisterikilpien lukulaite otetaan testiin kevään aikana ensin yksittäisissä poliisiautoissa. Kokemukset analysoidaan, ja sen jälkeen automaattikamerat   asennetaan portaittain poliisin liikennekalustoon.

Lahjoitusvaroin lisää valvontaa

Suomen vahinkovakuutusyhtiöiden yhdessä Poliisihallituksella lahjoittama 140 000 euroa mahdollistaa automaattisen rekisterikilpien lukulaitteen hankkimisen.

- Laitteen ansiosta jatkossa muun muassa katsastamattomat ja varastetut autot poimitaan aiempaa helpommin liikennevirrasta. Samoin paljastuvat autot, joiden veroa ei ole maksettu, poliisijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta  kertoo.

- Liikennevirrassa liikkuu katsastamattomia, varastettuja, vakuuttamattomia ja liikennekäytöstä poistettuja ajoneuvoja. Näistä autoista seuraa tulojen menetyksiä ja lisäkustannuksia niin valtiolle kuin vakuutusyhtiöillekin. Tällaisten autojen liikenneturvallisuusriski on keskimääräistä korkeampi, toteaa Liikennevakuutuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Kinnunen LähiTapiolasta.

- Maksamattomien liikennevakuutusmaksujen luottotappioiden kanssa näiden säädösten rikkojien kokonaiskustannus vakuutusyhtiöille on yli 15 miljoonaa euroa vuodessa. Vakuutusyhtiöt uskovat, että uuden laitteen avulla valtaosa luvattomista ajoneuvoista saadaan pois liikenteestä ja hoitamaan asiansa kuntoon, Kinnunen uskoo.

Liikennepoisto katkaisee liikennevakuutuksen

Liikennekäytöstä pois ilmoitettuja ja sen vuoksi ilman vakuutusturvaa liikkuvia ajoneuvoja tavattiin liikenteessä viime vuonna toista tuhatta. Vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia vahinkoja korvataan vuosittain noin kolmella miljoonalla eurolla. Kaikkiaan Liikennevakuutuskeskus saa noin 50 000 ilmoitusta vuodessa vakuuttamattomasta ajoneuvosta. Vakuuttamattomalla autolla ei saa ajaa..

Tekniikka mahdollistaa liikenneturvallisuuden parantamisen

Poliisijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta arvioi tunnuskilven lukulaitteen käyttöönotolla olevan merkittävä ennalta estävä vaikutus liikennerikoksiin.

- Ongelmien tiedetään kasaantuvan usein samoilla henkilöille. Katsastamattomilla ajoneuvoilla ajavista henkilöistä löytyy paljon myös ajo-oikeudettomia ja rattijuoppoja. Lukulaitteen käyttöönottoon liittyvästä tutkimuksesta saatavat tiedot voivat olla hyvin merkittäviä liikennevalvonnan suuntaamisessa vaikuttavuuden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, Kolehmainen kertoo.

Automaattinen rekisterikilpien lukulaite on yksi keino parantaa liikenneturvallisuutta, sillä nyt liikenteestä saadaan seulottua entistä tarkemmin pois ne ajoneuvot ja kuljettajat, jotka voivat aiheuttaa vaaraa muulle liikenteelle.

Trafi seuraa laitteen käyttöönoton vaikutuksia

- Haluamme mahdollistaa Trafin rekistereiden tehokkaan hyödyntämisen liikenneturvallisuuden edistämisessä. Suomella on vielä tekemistä tieliikenteen turvallisuusvision saavuttamisessa , ja Trafi toimii aktiivisesti yhteisen tavoitteen puolesta, totesi Trafin ylijohtaja Marko Sillanpää tiedostustilaisuudessa.

 


Takaisin