Takaisin
Qoros_3_sedan_etuviisto.JPG

Qoros – kiinalainen laatumerkki aloitti jo Euroopassa


Qoros on kiinalainen automerkki. Sen valmistaja Qoros Auto Co.Ltd on yhteisyritys, jossa osapuolina ovat  monialakonserni ja sijoitusyhtiö Israel Corporation (ILCO) (50 %) ja kiinalainen autojen valmistaja Chery Automobile Company Ltd (50 %).  
 
Qoros Auto perustettiin vuonna  2007. Yhtiön nimi oli aluksi Chery Quantum Automotive Corp. mutta nimi muutettiin marraskuussa 2011 nykyiseen muotoonsa.

Qorosilla on kaksi omaa toimipistettä Euroopassa. Münchenissä toimii autojen designista vastaava yksikkö. Autojen tekniikka puolestaan suunnitellaan Itävallassa Grazissa. Siellä toimii myös Magna Steyr, yksi Qorosin yhteistyökumppaneista.

Merkin tuonnista Euroopan markkinoille sekä jakelusta eräisiin maihin vastaa hollantilainen Autobinck-konserni.

Kiinassa Qorosin myynti käynnistyi vuonna 2013.Jälleenmyyntipisteitä on tällä hetkellä noin 80. Ensimmäinen Qoros-autotalo Euroopassa käynnistyi Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa vuoden 2013 loppupuolella.

- Toiminta haluttiin käynnistää maassa, jossa markkinat eivät ole kovin suuret. Tarkoituksena on oppia Euroopan markkinoiden toimintatavat, ja se käy helpoimmin pienemmillä myyntimäärillä, kertoo Christaono Carlutti, joka vastaa Euroopan ja Keski-Idän markkinoinnista.
 
Saksassa Qoros tulee markkinoille vuonna 2015, ja Ruotsissa on kerrottu myynnin käynnistyvän  vuonna 2016. Suomea koskevia tietoja ei ole julkaistu.

Qoros 3 Sedan 

Qorosin ensimmäinen Euroopan markkinoille tuotu malli on Qoros 3 Sedan. Slovakiassa myynnissä on malliversio on Elegance, mallisarjan huippuauto. Siinä on  teholtaan 115 kW (156 hv) bensiinikäyttöinen turbomoottori, kooltaan 1.6 litraa.  Autossa on 6-portainen kaksoiskytkinvaihteisto.
 
 
Qoros 3 Sedan – auton mittoja:
 
Koripituus (mm):         4615
Leveys (mm):             1839
Korkeus (mm)            1445
Akseliväli (mm)           2690
Raideleveys        1579/1585
(edessä/ takana)
Sisätila olkapään korkeudella
(edessä/takana)  1445/1427
Jalkatila              1047/896
(edessä/ takana)
Kokonaismassa (kg): 1360
Polttoainetankki (ltr):     55
Takakontti (ltr)             450
istuimet käännettynä   900
Auton takuu:               36 kk/ 100 000 km
 
Qoros 3 Sedan maksaa Slovakiassa veroineen 20 960 euroa. Kun mallisarja täydentyy, suurimman volyymin saavien malliversioiden hinta jää selvästi alle 20 000 euron, kertoo maahantuoja.
 
Tällä kertaa kiinalaisauton menestys ei kompastu ainakaan turvallisuuspuutteisiin, kuten Brilliancen, BYDin tai Landwindin kävi. EuroNCAP-testissä Qoros 3 sai kolariturvallisuudestaan viisi tähteä. ja pistemäärä oli jopa korkeampi kuin VW Golfin uusimmalla versiolla (7. korisukupolvi) .
 
Qoros automallien suunnittelusta, valmistuksesta ja markkinoinnista vastaa joukko eri maiden autoteollisuudessa aikaisemmin toimineita hyvin tunnettuja eurooppalaisia avainhenkilöitä.

Qoros Auton Ltd:n kotipaikka on Shanghai, mutta yhtiön johto ja valmistus tapahtuu Changshussa Itä-Kiinassa Jiangsun provinssissa. Tuotantolaitos on uusi, ja ensimmäisessä vaiheessa se yltää  150 000 auton valmistamiseen vuodessa. Myöhemmin tuotanto on laajennettavissa  300 000 autoon vuodessa.  

Kiiinassa autot myydään  Guan Zhi –merkkisinä. Sanat tarkoittavat kiinaksi oppimista ja täydellisyytä.
 
Geneven Autonäyttelyssä on parhaillaan ensimmäistä kertaa Euroopassa esillä Qoros 3 Hatchback-versio.


Takaisin