Takaisin
Saab_Nevs.jpg

Saabin jatkaja Nevs irtisanoo 40 % henkilöstöstään


Saabin valmistusta jatkava National Electric Vehicle Sweden (Nevs) ilmoitti irtisanovansa 200 työntekijää syyskuun lopussa. Määrä on lähes 40 % työvoimasta, joka on 550 henkilöä.

Irtisanomisten syynä on pitkittynyt tuotannon pysäytys, mikä alkoi jo toukokuun lopussa.

”Jotta päätös tuotannon käynnistämisestä voitaisiin tehdä, on Nevsin pitkäaikainen rahoitus saatava ratkaisuun ja yhtiön liiketoimintasuunnitelma työstettävä yhdessä uuden pääomistajan kanssa. Keskustelut yhteistyöstä ja omistusrakenteesta eivät ole vielä johtaneet sitovaan sopimukseen. Tämä johtaa todennäköisesti siihen, että päätös tuotannon käynnistämisestä tulee viemään pidempään.”

Rahat loppu - velkasaneeraus edessä

Nevsin toimintoja on vaikeuttanut pääomapula. Yhtiö ei ole kyennyt maksamaan alihankkijoille näiden laskuja. Asia tuli julkisuuteen heinäkuussa. Sen seurauksena elokuun alussa yksi velkojista esitti vaatimuksen Nevsin asettamisesta konkurssiin. Vaatimus peruttiin muutamia päiviä myöhemmin.

Yhtiön johto neuvotteli suurimpien velkojien kanssa, ja päätti hakea velkasaneerausta, mikä myönnettiinkin elokuussa. Ratkaisuna oli se, että Nevsin johto esittää uuden liiketoimintasuunnitelman velkojille. Se käsitellään lokakuun 8. päivänä.

Nevsin antamien tietojen mukaan uutta suunnitelmaa laaditaan, ja tarkoituksena on, että yhtiö saa uuden pääomistajan.

Nevsin antamien tietojen mukaan neuvotteluja käytiin aluksi ainakin  kahden aasialaisen yrityksen kanssa yhtiön omistusrakenteen muutoksista ja lisäpääoman saamisesta yhtiöön. Nyt Nevsin antamassa tiedotteessa puhutaan enää yhdestä pääomistajasta.

Vaikka uutta rahoitusratkaisua ion etsitty jo maaliskuusta alkaen, valmista neuvottelutulosta ei ole saatu. Tilanteen ratkaisemiseen edelleen kuluvasta ajasta ei ole esitetty täsmällistä arviota. Yhtiö on todennut, ettei tuotannon uudelleen käynnistäminen tapahdu pian.

Julkisuudessa on arveltu, että toinen Nevsistä kiinnostunut yhtiö olisi intialainen Mahindra.  Sen eikä Nevsin edustajat eivät ole kommentoineet huhuja.


Takaisin