Takaisin
Lieblingsauto.JPG

Saksan Autoliitto ADAC vääristeli Vuoden Auto –äänestyksen tuloksia

11.01.2014

Saksan Autoliitto ADACin vuosittainen äänestys Vuoden Auto Saksassa on aiheuttanut tulosmanipuloinnin vuoksi katastrofin. Volkswagen, BMW ja Mercedes-Benz ovat palauttaneet saamansa palkinnot, tuhansia jäseniä on halunnut erota järjestöstä, ja liiton puheenjohtaja on eronnut tehtävästään.

Suosikkiautot ja palkintojenjako

Saksan suurin yhdistys Saksan Autoliitto on valtava vaikuttaja Saksassa 18 miljoonan jäsenensä antaman painostusvoiman ansiosta. Jäsenet valitsevat vuosittain Vuoden Auton, jossa ehdolla ovat kunakin vuonna uudet automallit. Vuonna 2013 niitä oli noin 200, ja äänestys toteutettiin loppuvuonna. Eniten saanut automalli saa tittelin Vuoden Auto Saksassa.

Tällä kertaa ei kuitenkaan kaikki sujunut kuin Strömsössä. Aluksi äänestyksen tuloksena kerrottiin, että voittaja on VW Golf, kakkonen Audi A3, kolmas Mercedes A-luokka ja seuraaviksi sijoittuivat Skoda Octavia ja BMW:n 5-sarja.

Tulokset ja palkinnot julkistettiin arvovaltaisessa tapahtumassa tammikuun puolivälin tienoilla. Voittaja ja eri sarjojen suosikeiksi päätyneet pokkasivat palkintonsa. Paikalla oli tietysti autoteollisuuden ylin johto sekä tiedotusvälineet laajoin joukoin. Niinpä tapahtuma sai huomattavan suuren julkisuuden, kuten oli tarkoitettukin.

Tulosvirheitä vai manipulointia?

Jostakin syystä tuloksia oli alettu jo vuodenvaihteessa epäillä virheellisiksi. Tiedotusvälineissä levisi lisääntyvästi huhu-uutisia siitä, että tuloksia on jollakin tavalla manipuloitu.

Hälyn vuoksi asiaa alettiin sisäisesti tutkia. Tällöin ADACin tiedotusjohtaja myönsi vääristelleensä tuloksia.  ADAC antoi asiasta tiedotteen, missä se korosti, että VW Golf oli kaikesta huolimatta äänestyksen voittaja.

Tiedotusjohtaja pyysi anteeksi, ilmoitti ottavansa vastuun tapahtuneesta ja ilmoitti eroavansa tehtävästään. ADACin puheenjohtaja pahoitteli syvästi tapahtunutta, mutta kertoi pysyvänsä edelleen järjestön johtajana. Hän kertoi kuitenkin, että konsulttiyhtiö Deloittea oli  pyydetty tutkimaan äänestystulos.

Selonteko osoitti manipuloinnin todeksi

Konsulttiyhtiön selonteko saatiinkin 10. helmikuuta. Nyt saatiin kuulla, että Saksalaisten Vuoden Auto  2014-äänestyksessä oli tapahtunut useita virheitä.

- Tiedotusjojhtaja oli simuloinut tietokoneellaan erilaisia tulosvaihtoehtoja, jolloin äänestyksessä annettujen äänien määriä sekä mallisarjojen järjestystä oli muutettu.
- Simuloinnissa eivät kaikki äänestyksessä annetut äänet olleetkaan mukana.
- Tiedotusjohtajan ilmoittaman tuloksen mukaan voittaja oli VW Golf  34.299 ääntä.
- Deloitten tekemän tutkimuksen mukaan todellisuudessa äänestyksessä annettiin kaikkiaan 45 202 ääntä, joista 3 271 sai VW Golf, 1 703 ääntä BMW 3-sarja ja 1 664 ääntä Audi A3. Mercedeksen A-sarja sai 1 320 ääntä ja Skoda Octavia 1 184 ääntä.
- BMW:n 5-sarja ei kuulunut lainkaan viiden suosituimman joukkoon, ja voittajaa lukuun ottamatta mallisarjojen järjestyskään ei vastannut ilmoitettua.

Deloitte oli päätynyt havaintoihin ja oikeaan lopputulokseen tutkimalla vuoden 2014- äänestysdataa ja haastattelemalla ADACin työntekijöitä.

Seuraavaksi Deloitte tutkii vastaavan äänestyksen tulokset vuodesta 2005 alkaen. Virheellisyyksiä havaittiin tapahtuneen jo aikaisempien vuosienkin äänestyksissä.

Tapahtunut johti ADACin puheenjohtajan eroon, ja järjestöä johtaa nyt toukokuun vuosikokoukseen saakka varapuheenjohtaja.

ADAC on saanut valtavan lommon uskottavuuteensa, ja osa jäsenistä on halunnut erota. Järjestön suhteet varsinkin saksalaisen autoteollisuuden johtoon on pilattu, eivätkä autotehtaat halua korostaa yhteistyötään ADACin kanssa. Tapahtunut on nolo kaikkien kannalta, sillä kaikki tuntevat tulleensa petetyiksi.

ADAC on kertonut tekevänsä suuren organisaatiomuutoksen sekä uusivansa toimintatapansa.


Takaisin