Takaisin
ZF-vaihteistokokoonpanoa.jpg

Jälkimarkkinoilla jättikauppa -ZF ostaa TRW:n


Saksalainen vaihteistoja ja ohjausjärjestelmiä ja komponentteja valmistava ZF ostaa amerikkalaisen TRW Automotive Holdings-yhtiön.

Yrityskaupan (9,6 miljardia euroa) seurauksena  syntyy jälkimarkkinoilla toimivien yritysten maailmanlistan toiseksi suurin voimatekijä, jonka edellä on vain Bosch. Kolmanneksi suurin on japanilainen Denso Corp.

TRW valmistaa autojen jarrujärjestelmiä, turvatyynyjä ja muita auton kolariturvallisuuteen liittyviä tuotteita.

ZF-TRW yhdistymisen taustalla ovat autoteollisuuden uuden teknologian haasteet. Ne liittyvät erilaisiin autojen järjestelmiin, elektroniikkaan, sähköajoneuvojen komponentteihin, autojen ja internetin vuorovaikutukseen sekä ilman kuljettajaa teillä liikkuviin autoihin.

Yrityskaupan odotetaan olevan lopullisesti valmis vuoden 2015 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. ZF rahoittaa kaupan käyttämällä pääasiassa Deutsche Bankin ja Citygroupin lainarahoitusta.

ZF:n pääkonttori pysyy edelleen Saksassa. TRW:stä tulee ZF:n itsenäisesti toimiva liiketoimintayksikkö.

ZF:n johto perusteli TRW:n ostoa autojen lähivuosien muutoksilla, jotka vaativat suurta teknologian tutkimus- ja kehityspanosta, jotta yhtiö voi vastata autoteollisuuden odotuksiin.

Yrityskauppaa koskevat huhut alkoivat voimistua heinäkuussa. Tuolloin kuitenkin ounasteltiin, että Bosch saattaa olla kaupan esteenä, koska se on  ZF:n partneri ohjausjärjestelmiä valmistavassa ZF Lenksysteme GmbH yhteisyrityksessä. Maanantaina kuitenkin ilmoitettiin, että  Bosch ostaa ZF:n  osuuden yrityksestä. Näin este ZF:n ja TRW:n yrityskaupan tieltä poistui.

Kauppaa koskevan tiedon julkistamisen jälkeen Volkswagenin hallituksen jäsen, kehitysjohtaja Ulrich Hackenberg ilmaisi tyytyväisyytensä siihen, että Volkswagenin yhteistyökumppanit vahvistuvat ja voivat entistä paremmin vastata tulevaisuuden haasteisiin.

ZF:n työntekijämäärä nousee 138 000 henkilöön ja liikevaihto noin 30 miljardiin euroon. Yhtiön liikevaihdosta muodostuu  puolet Euroopan markkinoista ja vajaa puolet USA:n markkinoista. Kiinan markkinat ovat kuitenkin nopeasti kasvamassa.

TRW:n ostamisen seurauksena ZF lujittaa tuntuvasti asemaansa Amerikan markkinoilla.

ZF:n kotipaikka on Friedrichshafen, TRW:n kotipaikka puolestaan Livonia Michiganin osavaltiossa.

ZF:n pääomistaja on Zeppelin-säätiö, jonka perustaja on Ferdinand Zeppelin. Hänen perustamansa yhtiö ryhtyi vuonna 1919 valmistamaan vaihteistoja saksalaisiin ilmalaivoihin. Toisen maailmansodan jälkeen yhtiöstä tuli suuri Euroopan autoteollisuuden alihankkija, joka valmistaa vaihteistoja. Asiakkaiden joukossa ovat esimerkiksi Mercedes-Benz, Porsche, Volkswagen, BMW, Peugeot ja Alfa Romeo.

Saksan lehdistössä on muistutettu, että edellinen amerikkalaisen ja saksalaisen autoteollisuusyhtiön fuusio Daimler-Chrysler epäonnistui, ja kummallekin osapuolelle aluksi myönteiseksi kuviteltu fuusio osoittautui kalliiksi virheeksi. Nyt arviot ovat sävyltään myönteisiä, joskin yrityskulttuurien eroista muistutetaan.


Takaisin